An industrial-style loft in Barcelona’s most dynamic district

When you think of Barcelona, your mind immediately runs to the Rambla, Gaudi, the Sagrada Familia … but for some years now a new neighborhood is counted among the destinations not to be missed when visiting the city: El Poblenou.

Since the end of the 1800s, it has become the Catalan epicentre of Iberian industry and has earned itself the nickname of “Catalan Manchester”. It was characterized by the presence of numerous factories around which, over the years, very well-kept residential areas have been built.

After a period of decline in the mid-twentieth century, the neighborhood has experienced a new renaissance thanks to the transformation of factories and warehouses in lofts, art galleries and shops.

Precisely in this context The Room Studio has created a loft of 300 square meters with a strong industrial style, emphasizing the original elements of the environment and merging them with elements of modern and functional design.

Great emphasis was given to the ceiling characterized by load-bearing exposed beams emphasized by the inclusion of glass skylights that give lightness and vitality to the structural elements, in contrast to this concept the wall was treated often leaving the original brick exposed combined with a brushed concrete floor.

The environment is then warmed up by the insertion of furnishing and design elements with a warm and welcoming flavour, to create a perfect balance between comfort and design.

The iconic Campari lamps by Ingo Maurer recall the red of the chairs distributed around the table in solid wood, upholstered sofas with their soft, curved lines are covered with fabrics in natural tones and are housed on carpets that recall the colours of the other elements.

Several reclaimed wooden furniture are sown along the walls of the house and contribute to giving warmth and timelessness to the environment, giving the project as a whole a welcoming aspect.

The rooms are illuminated by chandeliers hanging from the ceiling with a minimalist and sophisticated design that, with their lightness, emphasize the double height that distinguishes the buildings of this type.

The open kitchen is perfectly integrated into the design of the living area, lending itself to material and chromatic references that denote the desire to create a fluid and seamless design; above this is housed a suite with a much more private and intimate character, while overlooking the rest of the house with a large window.